Met welke boor in beton boren?

Je hebt net een nieuw huis gekocht en bent bezig met de verbouwing en/of aankleding van het huis. Dan kan het maar zo gebeuren dat je in een betonnen muur moet boren maar, met welke boor doe je dit nu precies? In dit artikel vertel ik je met welke boor je het beste wel kunt boren, en met welke juist niet. 

Wat is beton precies? 

Beton is ontzettend hard materiaal dat gebruikt wordt bij onder andere het bouwen van nieuwbouwwoningen. Het is een mengsel van grind, zand, water en cement en juist deze combinatie zorgt ervoor dat het keihard is. Dat dit zo hard is zorgt er natuurlijk voor dat het duurzaam is en dat de woningen jaren lang mee kunnen gaan. Maar het zorgt er aan de andere kant ook voor dat het niet eenvoudig is het beton te bewerken. 

Welke boormachine heb je nodig?

Er is eigenlijk maar één boor die je kunt gebruiken voor het boren in beton en dat is de boorhamer. Deze boormachine heeft namelijk niet alleen een roterende functie, maar ook een klopfunctie.

Nu kan het zo zijn dat je denkt ‘dat heeft een klopboormachine toch ook?’ en dat klopt! Alleen een klopboormachine gebruik je niet voor het boren in beton omdat deze machine daar te weinig kracht voor heeft. De slag van een boorhamer is veel effectiever doordat hij veel krachtiger is en daarmee de perfecte boor is voor het boren in beton.

De juiste boor kiezen 

Naast een boormachine heb je natuurlijk ook nog de juiste boor nodig, anders kom je nog niet veel verder. Om hier achter te komen moet je weten hoe groot het gat moet zijn dat je wilt gaan boren.

Er zijn boortjes in allerlei verschillende maten; wanneer jij een gat boort met een boortje van 12mm terwijl je maar een gat nodig hebt van 5mm gaat dit niet lukken. Ook moet je de lengte van het gat weten voordat je gaat boren. Wanneer je dit niet doet kun je te ver of te kort boren waardoor je ook niks hebt aan het gat. 

Tips voor het boren in beton 

  • Zorg er allereerst voor dat je een echte betonboor hebt. Een betonboor heeft een keiharde punt die er later in is gezet. Meestal is dit van wolfraamcarbide of widia. Een steenboor daarin tegen, is van hetzelfde materiaal als de rest van de boor.
  • Ook is het verstandig een dieptestop te gebruiken. Dit handige hulpmiddel, dat je standaard op de meeste boorhamers vindt, zorgt er namelijk voor dat je tot op de millimeter precies boort zodat je gat niet de diep of te ondiep is. Je kunt de maatvoering gebruiken die op de dieptestop staat maar je kunt de plug ook op de boorkop zetten en hem vervolgens af te stellen tot de juiste maat. 
  • Kijk ook uit voor water, -en elektriciteitsleidingen want dit kan voor vervelende problemen zorgen. Het kan zelfs zo erg zijn dat de hele muur open moet om de schade te herstellen. Door een leidingzoeker te gebruiken kun je dat in ieder geval voorkomen. Dit handige apparaat verteld je namelijk precies of, en zo ja, waar er ijzerhoudend materiaal in de muur zit. 
  • Wanneer je in een betegelde muur moet boren, bijvoorbeeld in de keuken of badkamer, moet je eerst door de tegel heen voordat je in het beton terechtkomt. Het beste kun je eerst voorzicht met een tegelboor met scherpe punt door de tegel heen boren. Gebruik hierbij dus niet de hamerfunctie, want dan sla je de tegel kapot! Ook kun je het beste een stuk schilderstape plakken op de plek waar je in de tegel wilt gaan boren; dit zorgt ervoor dat je niet verschuift met je boor en zo krassen veroorzaakt. 
  • Zorg er ook voor dat je het gruis weghaalt. Doe dit ook al tijdens het boren door de boor een aantal keer terug te trekken op een laag toerental. Tussendoor al het gruis weghalen met een stofzuiger is een goed begin. Wanneer je klaar bent zet je de stofzuiger nogmaals op het gat totdat al het gruis weg is. Zo weet je in ieder geval zeker dat de plug past.

Al met al is het helemaal niet zo moeilijk om te boren in beton; je moet alleen wel weten welke gereedschappen je nodig hebt. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om te weten hoe je met een hamerboor om moet gaan en welke handelingen je precies uit moet voeren om een goed gat te boren.

Gaten laten boren in beton:

Wil je jezelf de moeite besparen kun je het ook laten doen. Vind hier meer info over de gaten boren in beton prijzen.