Een van de moeilijkste van het interieurontwerp is om een rode draad te creëren, niet in de laatste plaats in het kleurenschema. Decoreren met basis- en accentkleuren is een eenvoudige manier om het voor elkaar te krijgen! Maar wat wordt bedoeld met basis- en accentkleuren? En hoe krijg je goede kleurencombinaties?
1. Basiskleur kiezen
De basiskleur is de kleur die dominant is in de kamer, meestal de muurkleur. Basiskleuren zijn meestal neutrale en rustigere kleuren zoals wit, grijs, beige of een ingetogen kleur met veel zwart. Maar voor de kamer om dat beetje extra te krijgen, zijn accentkleuren nodig als contrast met de basiskleuren. Hun taak is om een blikvanger in de ruimte te creëren en het levendiger te maken. De accentkleuren kunnen tone-in-tone zijn met de basiskleur of een aanvulling vormen.
2. Accentkleuren kiezen
Begin met het onderzoeken van de kleuren van de woning en het interieur. Uw muurkleuren zijn een goed startpunt voor het kiezen van accentkleuren. Heb je een uitstekende muur of een favoriete muurkleur? Wat is de dominante tint van het huis? Als de overheersende kleur wit, grijs of zwart is, kun je elke accentkleur kiezen en er vanaf beginnen als basis wanneer / als je meer accentkleuren wilt kiezen.
3. Maak een accentkleurenpalet
Besteed wat tijd aan het plannen van je kleurkeuze. Als je een gedachte hebt met je accentkleuren, wordt het gemakkelijker om te versieren en wordt je huis veel uniformer. Gebruik een klein palet van accentkleuren die u bij het hele huis of op zijn minst in ten minste drie kamers plakt. Dan krijg je een rode draad door het interieur en is het gemakkelijk om accessoires tussen de verschillende kamers te verplaatsen als je een beetje variatie wilt. Een vuistregel is dat een accentkleur op ten minste drie verschillende plaatsen in de kamer moet voorkomen. Op deze manier krijg je de look om in de kamer te lopen en de accenten om je goed doordacht te voelen. Te veel kleuren maken een ruimte ongemakkelijk, dus gebruik niet te veel accentkleuren.
Tip: Met het flexa kleurenpalet kun je makkelijk online een kleurenpalet samensetellen.
Denk aan het gevoel dat je wilt in elke kamer. Warme kleuren zoals rood, oranje en geel voelen intenser, levendiger en intiemer aan, terwijl de koude kleuren blauw, paars en groen bijdragen aan een rustiger en meer ontspannen sfeer. Wil je dat je accentkleuren “vorm krijgen” en opvallen of dat ze gewoon opgaan in en een aanvulling vormen op de rest van het interieur?
Laat u inspireren door de profs! Misschien heb je een favoriet bord of poster, iets leuks met een patroon, een kleurrijk kleed, sierkussen of een ander interieurstuk dat je een beetje extra wilt? Dan kunt u eenvoudig dit kleurenthema kopiëren. Op de onderstaande afbeelding ziet u bijvoorbeeld hoe de kleuren van het bord teruggaan naar het interieur.
Er zijn verschillende manieren om kleuren te kiezen:
Het kleurenwiel
Het kleurenwiel is een geweldig hulpmiddel bij het kiezen van uw accentkleuren. Het bevat in feite twaalf kleuren, maar kan worden uitgebreid tot een bijna oneindig aantal kleuren. Een goed begin is om te beginnen met een van deze twaalf basiskleuren en vervolgens, als u dat wilt, deze met behulp van verschillende hoeveelheden zwart en wit lichter of donkerder te maken.
Kleurenwielen met twaalf basiskleuren.
Wilt u dat uw accentkleuren opvallen – kies een kleurenschema met complementaire kleuren. Dit betekent dat u kleuren tegenover elkaar in het kleurenwiel gebruikt met de dominante basiskleur aan de ene kant en de accentkleuren op andere. Deze manier om kleuren te combineren zorgt voor een groot contrast tussen de accentkleuren en de dominante basiskleur. (In de illustraties is blauwgroen de dominante kleur).
Conclusie
Wanneer u meubels en details voor uw huis kiest, kunt u nu beginnen vanuit uw accentkleurenpalet. Natuurlijk hoef je niet alle accentkleuren in elke kamer te gebruiken. Gebruik de dominante kleur voor de betreffende kamer, zoals de muurkleur, om te bepalen welke accenten in uw palet worden gebruikt