Gordijnen kiezen

Gordijnen kunnen maken een kamer voelt warm en gezellig, licht en luchtig of levendig, energiek – het is alleen te kiezen! Hier zijn enkele tips om het te krijgen zoals u dat wilt:

Kleur en patronen kiezen

Het is gemakkelijk om verliefd te worden op een stof voor zijn eigen bestwil. Als de omstandigheden van de ruimte ook moeten worden meegenomen in de keuze van kleur en patroon, zal het resultaat nog beter zijn. Is het groot of klein? Welke kleur hebben muren en vloeren? Zijn de achtergronden in patroon? Hoe is de kamer ingericht? Een goede vuistregel is om te streven naar balans. In een grote kamer met hoge plafonds, zorgen de warme kleuren ervoor dat de muren dichterbij voelen en een gezellig gevoel geven. Kleinere kamers worden als groter ervaren met koele, lichte kleuren. Verticale patronen en strepen verhogen het plafondgevoel. Verschillende kleuren gordijnen en wanden bieden energie, maar kunnen ook als stressvol worden ervaren. Een goede methode voor diegenen die veel kleur willen, is om stoffen te kiezen met patronen die kleuren van muren, achtergronden en meubels oprapen. Gordijnen met een klein patroon komen vaak tot hun recht in kleinere kamers, terwijl grotere kamers grote patronen toelaten om echt te bloeien. Alle kleuren worden afhankelijk van het feest anders ervaren. Contrastkleuren, zoals blauw en oranje, versterken elkaar, terwijl kleuren in vergelijkbare tinten elkaars helderheid afronden.

Materiaal selecteren

Linnen met een duidelijke structuur die kan vallen in bohemien plooien op de vloer? Luxueus zware en glanzende stoffen? Of misschien romantisch licht en rok? De keuze van de gordijnstof is van groot belang voor het gevoel in de kamer. Verschillende materialen hebben ook verschillende praktische voordelen die handig zijn in verschillende kamers. Dichte stoffen houden licht buiten, terwijl glanzend materiaal van daglicht valt en het in de kamer verspreidt. In ruimten waar het geluidsniveau een probleem kan worden, functioneren gordijnen als effectieve verzwakkers, zowel van binnenuit het geluid in een lawaaierige woonkamer als van buiten in de slaapkamer. Zwaardere stoffen bevochtigen meer dan licht.

Afbeeldingsresultaat voor gordijnen

Kies een ophaning

De ophanging speelt een rol in hoe zowel de gordijnen als de kamer als geheel worden waargenomen. Gordijnstangen of gordijnrails? Gordijnen met elegante vouwband, minimalistisch kanaal, duurzame ogen of romantische strikbanden? Kies uit de interieurstijl. In kamers met een lage plafondhoogte geven de gordijnrails in het plafond een gevoel van ruimte. Dubbele staven of rails met meerdere tracks voor het ophangen van gordijnen wikkelen bieden een luxueus volume en verbeteren ook de functie voor verduistering en geluiddemping van het gordijn. In slaapkamers kan het praktisch zijn met een krachtig verduisteringsgordijn achter een verdunner. Laat beide ’s nachts de voorkeur hebben en, indien nodig, lichter voor daglicht, om licht binnen te laten maar transparantie te voorkomen. In ramen op werkoppervlakken zoals keukenbanken of bureaus, kunnen liftgordijnen een goed alternatief zijn, omdat direct zonlicht ongemakkelijke reflecties veroorzaakt. Een goede tip voor iedereen die afwisseling wil, is het kiezen van gevoerde gordijnen van verschillende stoffen – gewoon omdraaien als de adem valt.